Nu het onzeker is of Total wel of niet doorpakt is van belang dat Suriname en vooral de huidige regering beseft dat ze zich niet moeten laten pakken door Total. Ik had in eerdere artikelen aangegeven dat slimme bedrijven als Total een “gratis optie op Olie die in de grond zit” een top deal vinden. Dit is nu gebleken. De CEO van Total benadrukt dit in ongeveer de volgende woorden “wat in de grond zit en waar we een gratis optie op hebben, is en blijft van ons”.

Suriname had nooit een gratis optie moeten geven aan Total, want nu heeft Total alle tijd om te doen en te laten wat die wil met de olie die onder de zeebodem opgesloten licht. Suriname had een duidelijke exploitatie deadline moeten afspreken en anders zou de optie vervallen. Dit krijg je als je domme deals maakt, als bananenrepubliek op advies van bananenadviseurs, met doorwinterde deal makers als Total. Dit krijg je als je een President hebt die geld uitgeeft voordat hij het heeft verdiend en een volk dat al die onzin ook nog blijft geloven.

En die Value Recovery Instrument, (Man keh laddoe Instrument, Bonbon Imaginair Instrument) blijft een leuke excel snoepje.

Suriname moet niet in paniek raken. Iedere tegenslag biedt een beter alternatief als je er goed over durft na te denken. Die tunnel van Chan is niet alleen een illusie zonder licht, die tunnel heeft, als het ooit heeft bestaan, een doodlopend einde. No way out!

Suriname kan 3 mogelijkheden overwegen doen om verstandig om te gaan met de huidige situatie:

  1. Staatsolie als bedrijf voor 25% naar de beurs brengen (75% blijft van de Staat), internationaal aandelen uitgeven, en daarmee genoeg geld ophalen om met de huidige schuldeisers te komen tot een akkoord op basis van slimme onderhandelingen om na 2028 over te gaan tot gedeeltelijke en in redelijke mate aflossen van de schulden. En mogelijk ook EBS voor een deel verkopen aan een internationale Private Equity partij (investeringsmaatschappij) verkopen. Deze acties gaan Suriname voldoende opbrengen om de huidige schuldeisers zonder problemen tevreden te stellen en grotendeels de schulden af te lossen met de hoogste rentelasten.
  2. Suriname moet focussen om met hulp van IMF nu bij de volgende verkiezing al naar een kleinere overheid. Minder kosten voor de overheid. Het aantal Ministeries fors reduceren tot 6 focus ministeries, focus op de vitale zaken en al het andere privatiseren, overlaten aan bekwame marktpartijen en bekwame teams van personen (zie casus reparatie Wakai-Pompen, goede dingen gebeuren door het inzetten van goede mensen, en dus meer privatiseren)
  3. Suriname moet nu fors inzetten op verhoging va de landbouw, fruit en groeten export. Die fytosanitaire lab van een paar miljoen euro moet er echt komen binnen 1 jaar, nog voor de verkiezing. Dit zou een van de grootste mijlpalen van deze regering zijn. Hiermee kan groeten en fruit op alles en nog wat getest worden in Suriname zodat er vlot geëxporteerd kan worden naar de rest van de wereld. President stuur een missie naar Thailand om te leren hoe Thailand zonder issue over de hele wereld haar groeten en fruit exporteert. Wat doen ze wat Suriname niet doet. Dus aan de inkomsten kant flink wat werk verzetten. Landbouwers zijn altijd ijverig geweest, harde werkers, als je die subsidieert en helpt met leningen en nog meer goede faciliteiten (wederom met verwijzing naar het grote succes in de casus reparatie Wakai-Pompen) krijg je er veel meer voor terug.

Bonus mogelijkheid:

Vergroot juist de informele sector (ja u leest het goed) en bedenk hoe je de informele sector kan belasten, dus slimme maar stevige belastingen kunt heffen om zo het inkomen van de vitale beroepen te verbeteren. De Narco jongens gaan dit niet erg vinden, ze hebben ook basis vitale zaken nodig in het land waar ze floreren. Nu we allemaal weten dat Suriname een Narco-staat is en blijft en Suriname niet snuift, moet Suriname aan haar eigen belang denken. Een stevige, makkelijk inbare belasting op luxehuizen bijvoorbeeld en luxe auto’s, luxe alcoholische dranken, luxe vis en vleesgerechten uit het buitenland, er moet een lijst van luxeproducten komen waar flinke belastingen op geheven kan worden. Suriname moet de narco-omzet gewoon gaan zien als exportinkomsten, waar belasting over betaald dient te worden voor ontwikkeling van het land. Suriname moet leren samenleven met de Narco handel en wandel zoals ook andere landen dat doen als Nederland en Columbia.  

Het is wellicht goed dat Total niet naar Suriname komt want Suriname is onder deze regering en ook onder die van 2025 absoluut niet ready om verantwoord om te gaan met het vele geld dat de olie zou opleveren. Het zou van alle kanten gestolen worden en compleet kaal geplunderd worden. Nu is er meer tijd om goede, intelligente leiders te selecteren en te vormen. Er gaat een hele generatie medeplichtige knopendraaiers van het politieke toneel verdwijnen in Suriname, allemaal op een natuurlijke manier. De grote potentie die zich voordoet is dat er een nieuwe generatie verstandige, moderne en vooral intelligente leiders, het land gaat overnemen in de komende decennia.  

God heeft een beter plan voor Suriname en u dan de rollator partijen en de Viagra politici van de afgelopen 48 jaar.

Plaats een reactie

Trending