We staan erbij en zien het allemaal gebeuren. De fittie tussen de VES en Potros Santokhi is de zoveelste sensationele gebeurtenis terwijl het land zich uit een serieuze crisis probeert te tillen. Het is een terechte opmerking van de President en ook een terechte reactie van de VES, maar het volk heeft hier weinig tot niets aan. Het volk raakt nu nog meer de kluts kwijt en hier zijn beide partijen schuldig aan. Dit zou niet zo moeten zijn; hoe sensationeel het allemaal ook is, het voegt niets toe aan de ernst van de zaak, namelijk het bestrijden van de monetaire en sociaaleconomische situatie in het land. Het volk raakt nu nog meer de weg kwijt in dit moeras van zogenaamd noodzakelijke maatregelen.

Opmerkelijk is dat in de reactie van de VES op de radio, vertegenwoordigd door de heer Swami Girdharie, waarin de VES klaagt over de aanval van de President op het VHP-podium tijdens een massameeting in Commewijne, wordt aangegeven dat de VES haar leden overal heeft zitten, waaronder ook bij de Centrale Bank van Suriname. Wellicht zijn de directeuren van de CBvS ook leden van de VES. Als dit zo is, heeft Potros Santokhi het wellicht niet over die personen, want zij zitten wel in zijn team en zorgen er onder andere voor dat de koers nu neerwaarts beweegt door de OMO’s te faciliteren. Potros Chan heeft het over de mensen die lid zijn van de VES en vaker in de media treden om het monetair en economisch beleid van deze regering, terecht, zeer kritisch te beschouwen waarbij het soms ook doorslaat naar het irrationele en onrealistische. Potros Chan had die mensen bij naam moeten noemen; waarom heeft hij dat niet gedaan?

Waarom komt de VES zo over?

Ik durf te beweren, na jarenlange observatie, dat de VES en haar leden, net als alle Surinamers en de Surinaamse instituten, met de jaren ook als levend en ademend instituut compleet is verloederd, epistemologisch lijdend aan economische schizofrenie en daarmee de neiging tot zelfdestructie in de samenleving zo voedt. Ja, u moet deze lange zin maar deel voor deel lezen en ontleden, vooral als u lid bent van de VES. In gewone mensentaal komt het neer op het volgende: de VES is noch vis, noch vlees, noch vegetarisch en is een goede afspiegeling van de opmerkelijke houding van de gemiddelde Surinamer. Gaat het even goed met het land, dan lijkt dat niet te mogen. Gaat het slecht, dan is het ook niet goed. Doet deze regering iets goeds, dan is er een tekort aan eerlijkheid om toe te geven dat er iets goeds gebeurt.

Ik ben het met u eens, veel goeds gebeurt er helaas niet; de gezondheidszorg is compleet verwoest, misdaad schiet alle kanten op en onderwijs is zelfs met een professor aan het roer niet aan de praat te krijgen. Maar de VES zou als geen ander moeten begrijpen dat de ingezette koersdaling, ook al is het een stunt voor de verkiezing, deel uitmaakt van een groter programma en doel en dus nu de koers door alle “IMF-beleid” van deze regering naar een evenwichtspunt beweegt, dit goed is voor alles en iedereen. Ik zal dit makkelijker en veel vaker in de komende weken uitleggen in de Surinaamse media, maar de koersbeweging belooft goede dingen voor iedereen, alleen zal het even duren en enorm veel consequent gedrag van deze regering vergen. Als deze regering weer gekke dingen doet omdat er verkiezingen gewonnen moeten worden dan kan de koers weer alle kanten op. Dus regering; Shoot first, Aim later!

Waar ik me persoonlijk aan stoor is het gekwaak van de VES waarbij wordt gekwaakt dat er meer productie moet komen. Beste VES en VES-leden, ik heb het vaker geschreven en uitgelegd; productie heeft geen zin als de productiviteit niet concurrerend is ten opzichte van andere productieve landen. Dus VES, het draait om productiviteit, niet om productie! Je kan produceren totdat je een ons weegt maar als een ander land productiever is heb je geen business case, ben je kansloos en wordt er onnodig schaars kapitaal geïnvesteerd en zo vernietigd.

Het klopt dat men ondanks de daling van de koers niets merkt van een verbetering in de koopkracht, maar dat heeft zo zijn redenen. Hier kwaakt de VES ook over, dat de koopkracht niet verbetert. Nou, dat komt natuurlijk doordat men niet stuurt op koopkracht maar op de koers. Zou men op koopkracht sturen, dan zou men geen stakingen hebben.

De VES moet meer de geaardheid van de Surinamer, de Surinaamse ondernemer en haar eigenaardigheden meenemen in haar oplossingsgericht denken.

En als laatste punt, als de VES werkelijk de materie zou doorgronden en vooral met bruikbare oplossingen zou komen op basis van de geaardheid van de Surinamer en de Surinaamse economie, Potros Chan en velen daadwerkelijk met zinnige opmerkingen zou willen ondersteunen en ook corrigeren, waaronder koopkrachtverbetering en verhoging van productiviteit, dan zou de VES moeten kwaken over de volgende eenvoudige oplossing:

VOER NAAST DE SRD OOK DE USD EN EURO IN ALS WETTIG BETAALMIDDEL, HIERMEE MAAK JE DE KOOPKRACHT STABIELER. HIERMEE STUUR JE NIET ALLEEN OP DE KOERS, MAAR OOK OP DE KOOPKRACHT.

Velen doen dit al, op de Antillen kun je op Nederlands grondgebied keurig betalen in USD en EURO’s, no problem, waarom in Suriname dit niet wettig regelen? Opmerkelijk dat ik de VES hier nooit over heb gehoord. Mogelijk omdat deze oplossing niet uit hun eigen koker komt. Maar er zijn toch meer dan voldoende USD nu in de samenleving, althans daar wordt over gepocht. Waar wacht men op? Waar wacht de VES op?

Suriname is al gedollariseerd, nog meer onder deze regering dan onder welke andere voorgaande regering dan ook. Twee derde van de Surinaamse economie is informeel en gedollariseerd, en dus is de route om de SRD zoveel mogelijk te linken aan een “mandje” van Europees en Amerikaans monetair beleid, want nu met goud en binnenkort met gas en olie worden de USD en de Euro als inkomstenvaluta nog dominanter. Dit zou de VES aan de regering en het Surinaamse volk moeten uitleggen, dan heeft men wat aan dit instituut dat nu ook een rollator lijkt nodig te hebben.

Conclusie

Potros Santokhi heeft zijn spierballen op het podium laten zien en de VES rake klappen toegebracht met zijn uitspraken. Hoewel dit goed is voor de dynamiek, is het onhandig omdat het volk de boel nu nog minder gaat begrijpen en voortaan nog meer in de war raakt. Deze fittie tussen Potros Chan en de VES heeft alleen maar verliezers. Het is tijd dat de VES echt nadenkt over haar functie in de samenleving want anders moeten we dit instituut ook een rollator schenken, gedoneerd uit Nederland.

Plaats een reactie

Trending