Voordat ik verderga met schrijven, even een vraag aan u:

Waarom krijgen de banken gratis geld, dus forse subsidies, in de vorm van hoge OMO-rentes, maar moet de subsidie op stroomtarieven afgeschaft worden?

Schizofrenie is een begrip uit de psychologie waarbij de mens een gespleten persoonlijkheid lijkt te hebben en zo telkens switcht van persoonlijkheid. Er is geen touw aan vast te knopen. Vandaag dit, morgen dat, overmorgen weer wat anders. Klok, klepel, zoek, noch vis noch vlees noch vegetarisch. Suriname, de regering en het volk, iedereen lijkt de weg kwijt, compleet kwijt. Althans doordat men het complete verhaal niet goed uitlegt, weet men niet meer wat het plan is.

Suriname heeft zo de laatste 4 jaar chronisch last van collectieve schizofrenie, samengevat Suriname heeft last van Miasma. Men lijkt collectief de weg kwijt. Terwijl de een kwaakt over herstel, licht in een tunnel, schreeuwt de ander om loonsverhoging, weer een ander blaat over productie, terwijl het volk het allemaal niet meer begrijpt en rustig in de rij gaat staan voor een paar porties bij het restaurant van Mae.

Zero impact beleid

De gemiddelde Surinamer, hoe ontwikkeld ook, weet niet meer wat er van hem wordt verwacht. En ik voorspel dat na de verkiezing van mei 2025 de situatie alleen maar nog erger zal worden en men genoodzaakt zal zijn, vooral onderwijzers en zorgpersoneel, massaal het land te verlaten, als de regering niet haar beleid aanpast om juist deze mensen in de watten te leggen. Minister Ori gaat met hetzelfde probleem als Minister Ramadien van Volksgezondheid meemaken. Veel praatjes, veel lap werk, zero impact. Dus ook de veel belovende Minister Ori gaat net als Chan en zijn ministers een waardeloze legacy achterlaten. Ori, binnenkort, na Ambassadeur in Frankrijk, de Minister van zero impact in Suriname! (Dodens, nog erger dan Levens).

Gratis geld, dus Subsidie voor banken, maar subsidie op stroomtarieven moet omlaag

Terwijl iedereen het heeft over crisis, maken de banken van Suriname stuk voor stuk bekend hoe goed het met hen gaat, recordwinst op recordwinst stapelt zich op. Dan hebben we de vakbonden, waarvan de leiding compleet de weg kwijt is en zogenaamd namens haar leden akkoorden sluit met een regering die rondjes danst om de vakbondsonderhandelaars.

Suriname groeit wanneer de overheid slaapt. Want zolang de overheid zich niet bemoeit, en dan heb ik het over de informele sector, zie je de informele economie floreren, groeien. Daar waar de overheid zich bemoeit, is het een complete stilstand, in de formele sector, behalve bij de banken. Bij de banken is het iedere dag feest van de via de OMO’s schenkt de overheid miljoenen USD aan gratis winsten aan de banken. En dit feest blijft gewoon doorgaan terwijl men aan de andere kant de stroomtarieven verhoogt en het van groots levensbelang vindt om de subsidies af te schaffen. Kan iemand me vertellen wat deze bestuurlijke schizofrenie voor effect heeft op de samenleving?

Niemand stelt zich de volgende vragen

  1. Heeft het volk in mei 2020 gestemd op deze coalitiepartijen om stroomtarieven te verhogen? NEE! Dus waar haalt deze regering het mandaat vandaan om de stroomtarieven te verhogen?
  2. Heeft het volk in mei 2020 gestemd op deze coalitiepartijen om de banken miljoenen USD te schenken aan rente, zodat ze ieder jaar weer recordwinsten kunnen maken, waar het volk niets van terugziet? NEE! Dus waar haalt deze regering het mandaat vandaan om deze winsten te schenken namens het volk?
  3. En de laatste maar het belangrijkste vraag: heeft het volk in mei 2020 gestemd op deze coalitiepartijen om IMF binnen te halen? NEE! Dus waar haalt deze regering het mandaat vandaan om het IMF te laten bepalen wat er in het land gebeurt, zogenaamd in het belang van het volk?

De koers ging omhoog, banken kregen gratis geld terwijl u toekeek en uw spaargeld werd wc-papier. Het binnenhalen van IMF stond in geen enkel partijprogramma, van geen enkele partij. U bent dus ordinair misleid in het geval van zo’n grote beslissing. Men had u toestemming kunnen vragen maar heeft dat niet gedaan omdat men u incapabel en dom acht om te beslissen over uw toekomst.

Zo is Suriname al lang geen GEEN democratie meer maar, steeds meer een DEMOCRATISCHE AUTOCRATIE! Iemand achter een bureau in een aircokamer, beslist wat goed is voor u. Uw stem is eigenlijk net zo waardeloos gebleken als de SRD, van wc-papierwaarde. Ook al gaat u stemmen in 2025, ze doen er niets mee wanneer ze eenmaal op hun plek zitten. En dit is helaas ook wat u verdient, slechte leiders, slechte uitvoerders en een regering vol met koekenbakkers.

Minister Raghoebarsingh, heeft vaker toegegeven dat de stroomtarieven omhoog moeten als onderdeel van het IMF-programma, anders zal het IMF niet meer lenen aan Suriname en houdt het feestje op. Dus deze minister geeft toe dat IMF in Suriname bepaalt wat er moet gebeuren. IMF bepaald in een onafhankelijk land wat goed is voor het volk. Oh ja? Dus een instituut uit een ander land bepaalt voor u hoeveel uw stroomtarief moet zijn. Mooi is dat! Dit terwijl zelfde instituut ook bepaalt dat de banken gratis miljoenen USD mogen bijschrijven op hun winstrekeningen?

Lessen van de duivel voor Suriname en Surinamers

Kortom, het antwoord op al de bovenstaande vragen is terug te brengen naar de ongemandateerde beslissing van deze regering om IMF binnen te halen, zonder uw toestemming te vragen hiervoor. (Zie hier de eerst contouren van de Autocratische Democratie). En toen IMF eenmaal binnen was, begon de ellende, de duivel kon haar werk starten. Complete verloedering en ontwrichting van alles en iedereen.

Maar ook het werk van de duivel heeft iets positiefs; het leert Surinamers meerdere lesjes. Een van de lessen is; geloof niet alles wat men u voortaan op politieke podia belooft. Geloof niet dat de oplossing van Suriname zit bij de oude Viagra-politiek. En geloof niet in mensen die nu beweren dat ze op hun oude dag, na 48 jaar jong te zijn geweest, de boel verkwanseld te hebben, nu ineens de geweldigste oplossingen voor het land hebben. Dat hebben ze niet. Zie hier probeert de duivel u weer te misleiden!

En zo zal de Fittie tussen de regering en de Surinaamse vakbonden zal weer in het voordeel van de duivel worden beslist, want de vakbonden zijn verzwakt door de duivel. De leiding van de vakbonden is gecorrumpeerd door de duivel die al 48 jaar misleid en in 2025 weer klaar staat om u te misleiden. De vakbonden geloven niet meer in hun eigen stem, ze blijven bedelen aan het hof van de duivel, en de duivel lacht terug, soms gooit de duivel ze een paar sliertje bami toe, dan zijn ze weer blij en verkondigen ze weer bedelverhaaltjes naar hun leden toe.

De eenvoudige Surinaamse oplossing

Niemand en dan ook niemand lijkt te begrijpen dat het probleem van de stroomtarieven anders opgelost kan worden en de stakingen keurig opgelost kunnen worden. Volgens mij is dat niet zo moeilijk. Geef bepaalde belangrijke beroepsgroepen, bijvoorbeeld iedereen die in het onderwijs, gezondheidszorg,  bij de politie en brandweer werkt, subsidie op stroomtarieven. Zo maakt men deze beroepen ook aantrekkelijker. De rest krijgt geen subsidie! Dus definieer je subjectsubsidie anders en beter, verfijnder. Redeneer vanuit de pijn (waar zit de echte pijn) naar de oplossing en niet andersom.

Conclusie:

Al die geweldige adviseurs van de regering, die allemaal hadden gepleit voor komst van het IMF als geweldige oplossing, incluis de “topkwaker” VES (Vereniging van Economisten), hadden blijkbaar al deze kruisverbanden van ellende niet zien aankomen. Iedereen dacht, haal IMF binnen, Potros Chan als politieman is top econoom Greenspan gaan spelen, economische wereldwonder en goochelaar en wereldverbeteraar, dan kunnen we weer op z’n Surinaams gratis en lekker leven in Subai. Wel, wel, wel, en toen IMF kwam, bracht deze goedoe Pah een mooie bullepee mee, eentje uit de militaire tijd, waarmee Potros Chan u iedere dag flink pallalash geeft terwijl u op de mierennest ligt. En blijven lachen!

Ik concludeer met 3 vragen voor u, het volk van Suriname en de onderhandelaars van de vakbonden:

  • Waarom krijgen de banken gratis geld, dus forse subsidie, in de vorm van hoge OMO-rentes, maar moet subsidie op stroomtarieven afgeschaft worden? Fa dang?
  • Waarom houdt deze regering meer van de banken en niet van het volk?
  • En als laatste vraag; wie heeft deze regering het mandaat gegeven om stroomtarieven te mogen verhogen en stroomsubsidies te mogen afschaffen?

Heeft u toestemming gegeven? NEE? Dan stuurt u de regering naar huis! Want dit was allemaal niet afgesproken.

Of gaat u toch akkoord omdat u last heeft van Schizofrenie, dan niet klagen en staken, maar gewoon aan het werk verschijnen?

Plaats een reactie

Trending