Iedere dag weer gaat ze gebukt onder de lasten die samengaan met een land dat slecht wordt geleid en haar gezin dat het beste verdient. Zo lijden veel Surinaamse vrouwen aan armoede in Suriname. Geestelijk en financieel worden ze overgelaten aan hun lot door overheid en de rest van de samenleving. En toch flikken ze het iedere dag weer, de Surinaamse vrouw is pas een ware econoom. Ze knoopt de eindjes aan elkaar ook al komt ze van alles en nog wat tekort.

In de schaduw van genderongelijkheid vinden vrouwen in ontwikkelingslanden vaak hun weg naar de voorgrond van economische vooruitgang. Ondanks de belemmeringen die ze tegenkomen, vormen deze onverschrokken vrouwen een ruggengraat voor zowel lokale economieën als de globale markt. In dit artikel werpen we een licht op de essentiële, doch vaak ondergewaardeerde, rol van vrouwen in de economische ontwikkeling van deze landen.

De Stille Motor van Micro-ondernemingen

Vrouwen in ontwikkelingslanden zijn veelal het brein en de drijvende kracht achter micro-ondernemingen. Kleinschalige, vaak thuisgebaseerde bedrijven stellen vrouwen in staat om inkomen te genereren onder omstandigheden die traditionele werkgelegenheid niet toestaan. Deze ondernemingen zijn niet slechts een bron van inkomsten; ze zijn vaak de katalysatoren voor gemeenschapsontwikkeling en welvaartsgroei. Via microkrediet-initiatieven krijgen vrouwen toegang tot financiële middelen waarmee ze hun bedrijf opbouwen, wat weer leidt tot meer autonomie en vaak verbeterde sociaaleconomische status.

Landbouw: Voeding voor Vooruitgang

In de agrarische sector van veel ontwikkelingslanden vertegenwoordigen vrouwen een significant deel van de arbeidskracht. Hun bijdrage is onuitwisbaar in de touwen van voedselveiligheid en voedselproductieprocessen. Ze nemen de zorg voor gewassen en vee op zich, maar krijgen in veel gevallen niet dezelfde toegang tot middelen, land, en kredieten als hun mannelijke tegenhangers. Het elimineren van deze ongelijkheid zou een immense impact kunnen hebben op productiviteit en economische groei, aangezien studies aantonen dat als vrouwen dezelfde hulpmiddelen zouden hebben, de landbouwproductie significant zou kunnen toenemen.

Onderwijs: Een Investering met Compounding Interest

Onderwijs speelt een bepalende rol in de empowerment van vrouwen en hun economische potentie. Een toename in onderwijsparticipatie van meisjes leidt doorgaans tot latere huwelijken, verminderde geboortecijfers, en verbeterde economische kansen voor vrouwen. Bovendien verhoogt elk extra schooljaar dat een meisje volgt haar toekomstige inkomen significant. Toch blijven culturele normen en sociale obstakels vrouwen en meisjes vaak buiten het onderwijssysteem houden.

De Informele Sector: Een Dubbelzijdig Zwaard

Veel vrouwen in ontwikkelingslanden vinden werk in de informele economie, van straatverkoop tot huisarbeid. Hoewel deze banen flexibiliteit en inkomsten bieden, komen ze vaak zonder sociale beschermingen en zijn ze onderhevig aan instabiliteit en exploitatie. Toch is de bijdrage van deze sector aan het BBP niet te onderschatten, en het formaliseren van deze banen kan leiden tot grotere stabiliteit en welvaart voor miljoenen werkende vrouwen.

Overheidsbeleid en Vrouwenempowerment

Erkenning van de economische rol van vrouwen leidt tot gericht overheidsbeleid dat vrouwelijke participatie in de arbeidsmarkt ondersteunt. Programma’s die zich richten op gendergelijkheid, zoals het wegnemen van juridische obstakels voor vrouwelijke ondernemers, het verbeteren van de toegang tot financiering en het bevorderen van gelijkheid op de werkvloer, zijn cruciaal voor duurzame economische groei.

Conclusie

De rol van vrouwen in de economie van ontwikkelingslanden is omvangrijk en vitaal. Het is duidelijk dat wanneer vrouwen de kans krijgen te participeren op economisch gebied, dit niet alleen hun eigen leven verbetert, maar ook een multiplier-effect heeft dat bijdraagt aan de algemene gezondheid en rijkdom van een samenleving. De toekomst van economische vooruitgang in ontwikkelingslanden is dan ook onlosmakelijk verbonden met de empowerment van vrouwen. Het aanbreken van een tijdperk waarin gelijke kansen de norm zijn, zou wel eens de grootste ontwikkelingsslag kunnen zijn voor deze opkomende economieën.

Eén reactie op “De Surinaamse vrouw, de motor van de economie”

  1. […] las het artikel De Surinaamse vrouw, de motor van de economie – Suriname Post en dacht hoe zo? Uit wat ik weet over de Surinaamse gezondheidszorg (ik ben geen leek), krijg ik […]

Plaats een reactie

Trending