De OMO’s werken nog steeds niet goed en daarom zien we de SRD duiken.

De afgelopen dagen heb ik aandachtig geluisterd naar alle economen van Suriname. Niemand lijkt e weten waardoor de koersdaling van de SRD heeft plaatsgevonden. Ze geven allen volmondig toe hun eigen economie zogenaamd niet te begrijpen. Wel volk van Suriname u wordt weer bij de neus genomen, uw wordt weer om de tuin geleid en u wordt weer voor de gek gehouden. De plotseling daling van de SRD-koers komt doordat de Centrale Bank van Suriname weer blundert. Ik leg dit uit. Het is simpel; de OMO’s werken nog steeds niet goed, er zijn te weinig SRD’s in omloop, er zijn te veel SRD’s afgeroomd in verhouding tot beschikbare USD, en dit allemaal in relatief korte tijd. De Centrale Bank heeft onvoldoende inzicht in HOEVEEL er afgeroomd moet worden om een evenwicht te brengen in SRD’s en USD. En het keer op keer blunderen van de Centrale Bank wordt keer op keer weer verbloemd. Zo nu ook.

Als de Open Market Operations van de Centrale Bank wel goed zouden werken zou zo een grote daling van de SRD-koers niet kunnen plaatsvinden. En wie voert de OMO’s uit? Juist, de Centrale Bank van Suriname. Wie is de knopendraaier dan volgens u? Kan niet anders dan “politieke medewerkers” bij de Centrale Bank van Suriname. De Centrale Bank van Suriname heeft er duidelijk weer een potje van gemaakt. Doordat de Centrale Bank van Suriname onnodig hoge rentes betalen bij de OMO-veilingen is het voor iedereen (ook de Cambio’s brengen hun SRD’s naar de OMO-veilingen) makkelijker geld verdienen door SRD’s af te staan in ruil voor hoge rentes. En dus ontstaat er een tekort aan SRD’s en dus daalt de SRD-koers.

Er worden rookgordijnen opgezet door bankfunctionarissen die in de media halve verhalen komen vertellen. Als de Centrale Bank weet dat er minder vraag is naar USD, de funtionarissen geven toe dat er al enige tijd een dalende trend van de SRD te bespeuren was, doordat bijvoorbeeld de olie sector haar achterstanden in USD betalingen heeft ingelopen, dan hoef je toch niet zoveel SRD’s af te romen en zulke hoge rentes te vergoeden bij de veilingen, want hierdoor, door dit onnodig enthousiasme breng je het evenwicht tussen SRD’s en USD aan het wankelen. Dit is ook gebeurd. Dit is een van de bewijzen dat de Centrale Bank van Suriname de grote knopendraaier is bij de daling van de SRD-koers en nu doet alsof ze het niet weten en niet begrijpen en niet kunnen verklaren. Totale onzin!

Maar nu komt het. De Centrale Bank beweert geen politiek te bedrijven en beweert de koers vrij te laten, beweert er niet op uit te zijn een koers van de SRD te bepalen. Gelooft u dat nu nog na mijn uitleg?

We weten toch allemaal dat de regering voor de verkiezing van 2025 een geweldig sociaal programma gaat uitrollen? Wat houdt dit in? Dat er meer SRD’s in omloop gebracht gaan worden, zogenaamd om koopkracht te versterken. De SRD-kraan gaat dus boven Suriname open gezet worden. En denkt u dat er zou gebeuren als die kraan bij een koers van 38-39 opengezet zou worden? Juist, dan zouden er zoveel SRD’s in omloop komen dat koers naar 50 zou kunnen schieten. Wie verliest dan de verkiezing? Juist, deze regering. Willen ze dat? Nee!

Wat doet de CBvS dus, wellicht in opdracht van de regering; de CBvS roomt nu alvast enthousiast flink af en betaalt er grof voor met hoge OMO renten, de SRD wordt schaarser en de SRD-koers daalt (de SRD revalueert, neemt in waarde toe t.o.v. de USD). Waarom doet men dit? Omdat men weer weer meer SRD’s in de samenleving gaat pompen met het sociaal programma. Vraagt u zich anders af; waarom zou de regering een begroting goedkeuren bij een koers van 38-39 om haar inkomsten bij een lagere koers 30-32 te zien afnemen? Welke regering doet zoiets? Dus die koers van 30-32 is nadelig voor de regering en vooral voor de exporteurs en dus ook weer voor de regering en het land en volk. Alleen een regering die weet dat het feestje nog moet starten, een regering die weet dat er veel geld de samenleving ingepompt zal worden de komende tijd doet zoiets.

Het zal me ook niet verbazen als dit allemaal met IMF is afgestemd. Want als er een sociaal programma uitgerold zou worden op een SRD-koers van 39-40 dan is de kans groter dat de koers schiet naar 50 en dan verliest de regering de verkiezing want koopkracht gaat dan nog meer kapot.

Dus de Surinaamse Centrale Bank beweerd dat ze niet erop uit zijn om een bepaalde SRD-koers te “regelen” maar dit is niet waar. De recente koersdaling is het werk van hoge renten op de OMO’s, waardoor er tijdelijk een SRD-schaarste wordt gecreëerd, waardoor er politieke ruimte wordt gecreëerd door de Centrale Bank van Suriname voor deze regering om het sociaal programma en de SRD-kraan open te zetten.

Opmerkelijk is dat al die Surinaamse economen dit niet uitleggen aan u, men doet allemaal alsof het een raadsel is, een puzzel, een onverklaarbare “koers-obia”. Zouden deze economen echt hun eigen economie en de bijbehorende economische wetmatigheden niet begrijpen? Ook de VES niet?

Wel, wel, wel, zo kennen we Suriname weer, de sociale elite, de Centrale Bank van Suriname, de deskundige economen van Suriname, die u weer flink inpakken met verhaaltjes en anansie tories over drugsvangsten enz.

De SRD koersdaling is geen raadsel, heeft niet met mislukte drugsdeal of andere onzin te maken, het is allemaal bewuste monetaire politiek verweven met ordinaire politiek.

Plaats een reactie

Trending