Beste vakbondsleden, leest u dit artikel aub aandachtig en goed. Als u mij wil contacten kunt u dat doen via de redactie. Ik kan mijn telefoonnummer niet delen want er zijn Surinamers die zo onbeschoft zijn dat ook al help je ze toch vies en vuil uitschelden. Maar ik kan u in ieder geval helpen in uw onderhandelingen en daarmee uw leden vooruithelpen in de crisis die deze en vorige regeringen u en uw leden hebben aangedaan.

De Banken-subsidie en de prijs die u moet betalen

Chan en Co hebben alle banken in Suriname gratis geld gegeven in de afgelopen jaren. Het is voor de rest van mijn verhaal belangrijk dat u begrijpt dat de banken dus subsidie, gratis geld hebben gehad! De vraag is dan waarom Chan en Co u GEEN SUBSIDIE kunnen geven? Zonder u bestaat Suriname niet. Nu, lees verder….

De Surinaamse Bank was compleet failliet. Wie dat heeft veroorzaakt is stof voor vele boeken en een ander artikel. Nu even focussen op wat ik schrijf.

Recent zijn er winstcijfers bekendgemaakt van De Surinaamse Bank. 371 miljoen SRD-winst in boekjaar 2021. Dat is bij een gemiddelde koers van 35 ongeveer 10 miljoen USD. Hoe komt deze winst tot stand? De bank is eerlijk en geeft toe, het komt door rentebaten. Rentebaten? Surinaamse banken lenen niet meer uit, dus hoe ontstaan er rentebaten?

Deze ontstaan doordat de Surinaamse banken GRATIS geld krijgen van de overheid. Hoe? Door mee te mogen doen aan de OMO’s, de Open Market Operations. Ja u leest het goed, GRATIS geld. Het idee is dat als deze banken die zichzelf hebben leeggeroofd omvallen dan valt u ook om. Maar dit is raar? DSB maakt 10 miljoen winst. De OMO -rente wordt door u betaald aan de banken, want de Chan en Co lenen geld bij IMF, en deze leningen zullen u en uw kinderen moeten terugbetalen aan het IMF. Het geld dat de banken verdienen over uw ruggen gaat u nooit meer terugzien. U redt de banken maar u zult het nooit terugzien in de vorm van verbeterde koopkracht. Dit is toch oneerlijk!?

Dus kortom, de Surinaamse banken en verzekeraars, alle kapitalisten in het land, verdienen dik, dikker, dikst, over uw rug, terwijl u niet uitkomt met u salaris.

DUS LET OP beste Vakbonden: de OMO-rente betalingen aan de banken, die winst van bijvoorbeeld 10 miljoen USD van DSB, maar ook de winsten die Finabank en alle andere banken in Suriname maken, zijn allemaal 100% overheidssubsidies aan de banken. De banken hebben er niets productiefs voor hoeven doen, geen vinger voor hoeven uitsteken.

Met andere woorden, Chan en Co lenen geld van IMF namens u en uw kinderen en geven dit geld GRATIS aan de banken. Maar als u een loonsverhoging wil van een paar procenten dan kan het niet. Dit is een vorm van morele diefstal! Waarom kunnen Chan en Co u geen subsidie geven in de vorm van loonverhogingen? Waarom kunnen ze de banken wel dikke subsidies, gratis geld geven, maar u niet?

U moet eisen wat u toekomt.

Er zijn andere productieve oplossing die u ook kunt eisen in de onderhandeling. Als Chan en Co u geen loonverhoging wil geven om uw koopkracht te verbeteren, onderhandel da voor een pot met geld waaruit u zichzelf kunt scholen, ontwikkelen en daardoor uw kansen voor de toekomst veiligstelt. Maar accepteren dat Chan en Co u wegsturen met een afgekloven botje terwijl de STEAKS worden uitgedeeld aan de Surinaamse banken, dat zou Karl Marx en Adam Smith in hun graf doen keren! Dit kan en mag niet, het is volksbelazerij!

De rol van de vakbonden als motor voor groei van de economie

Vakbonden worden traditioneel gezien als organisaties die opkomen voor de belangen van werknemers, door betere arbeidsomstandigheden, hogere lonen en andere voordelen te eisen. Maar hun invloed beperkt zich niet alleen tot de werkvloer. Vakbonden spelen een cruciale rol in de bredere economische context door bij te dragen aan de stimulering van economische groei. Dit artikel onderzoekt de positieve impact van vakbonden op de economie en hoe zij bijdragen aan duurzame groei.

Loononderhandelingen en Koopkracht

Vakbonden onderhandelen voor hogere lonen, wat direct leidt tot een hogere koopkracht van werknemers. Verhoogde koopkracht stimuleert de binnenlandse vraag naar goederen en diensten, wat op zijn beurt bedrijven aanzet tot hogere productie en investeringen. Dit proces kan de economische groei een positieve impuls geven.

Door te ijveren voor betere werkomstandigheden dragen vakbonden bij aan de gezondheid en veiligheid van werknemers. Gezonde werknemers zijn productiever en minder vaak ziek, wat resulteert in lagere kosten voor bedrijven en een efficiëntere economie.

Ik heb het vaker gezegd. De regering moet niet sturen op de koers, de regering moet sturen op koopkracht.

Verbetering van de Arbeidsproductiviteit

Vakbonden spelen een belangrijke rol in de opleiding en professionele ontwikkeling van werknemers. Binnen veel sectoren bieden vakbonden training en bijscholing aan hun leden, waardoor de vaardigheden en productiviteit van de beroepsbevolking toenemen. Een beter opgeleide en geschoolde beroepsbevolking draagt sterk bij aan de economische groei.

Door arbeidsvoorwaarden te beschermen en te verbeteren, zorgen vakbonden voor meer werkplezier en werkzekerheid. Gemotiveerde werknemers zijn doorgaans productiever en meer betrokken bij hun werk, wat leidt tot hogere efficiëntie en output.

Daarom is het belangrijk dat u anders durft te onderhandelen. Salarisverhoging JA! Koopkracht versterking, vooral JA! Maar vooral een potje, een forse subsidiepot met geld van waar dan ook, waarmee u zichzelf kunt ontwikkelen zodat uw productiever wordt en vooral ready bent voor Gas en Oil, of zelfs zodanig een ontwikkeling kunt doorlopen dat u niet meer bij de overheid hoeft te werken maar kunt werken aan uw eigen bedrijf als ondernemer die met Gas en Oil een groot fortuin verdient. Maar dan moet u nu wel slim onderhandelen.

Vermindering van Inkomensongelijkheid

Vakbonden spelen een belangrijke rol bij het verminderen van inkomensongelijkheid. Door collectieve loononderhandelingen streven zij naar eerlijkere loonverdelingen binnen bedrijven en sectoren. Minder inkomensongelijkheid draagt bij aan sociale stabiliteit en cohesie, wat gunstig is voor de economische groei.

Vakbonden bieden een platform voor sociale dialoog tussen werknemers, werkgevers en overheden. Dit overleg kan bijdragen aan de ontwikkeling van sociaal-economisch beleid dat stabiele arbeidsrelaties bevordert en bijdraagt aan economische groei.

Invloed op Beleidsvorming

Vakbonden vertegenwoordigen collectieve belangen van werknemers en oefenen invloed uit op nationaal en internationaal beleid. Door te lobbyen voor arbeidswetten, sociale zekerheid en economische hervormingen, kunnen vakbonden bijdragen aan een rechtvaardiger economie die inclusieve groei bevordert.

Door nu te eisen aan de onderhandelingstafel dat er een subsidiepot komt betaalt uit middelen van de overheid/IMF, om te gebruiken voor persoonlijke opleiding en ontwikkeling, stelt de vakbond zich als actieve partner op in de vorming van het te vormen en voeren ontwikkelingsbeleid in het land. De Surinaamse vakbonden als partner die eisen dat er een opleidingssubsidiepot komt, naast voldoende salarisverhogingen is het van belang komende generaties Surinamers.

Vakbonden spelen een cruciale rol bij het afdwingen en handhaven van arbeidswetten en sociale zekerheidsstelsels. Deze wettelijke framework biedt een stabiele basis voor werknemers, wat essentieel is voor duurzame economische groei.

Innovatie en Concurrentievermogen

Vakbonden kunnen innovatieve arbeidspraktijken bevorderen door betrokkenheid bij bedrijfsstrategieën en processen. Samenwerkingen tussen management en vakbonden kunnen leiden tot verbeterde processen, nieuwe ideeën en meer innovatie op de werkvloer.

Hoewel vakbonden hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden nastreven, kunnen zij bedrijven ook aansporen om efficiënter en competitiever te worden. Vakbonden kunnen hiermee indirect bijdragen aan een dynamische en competitieve economie.

Conclusie

Vakbonden spelen een veelzijdige en dynamische rol in de stimulering van economische groei. Surinaamse vakbonden moeten hun eisen en daarmee hun rol toch anders gaan zien en invullen. Door hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden te onderhandelen, dragen zij bij aan een hogere koopkracht en productie. Hun inzet voor opleiding en ontwikkeling verhoogt de arbeidsproductiviteit, terwijl vermindering van inkomensongelijkheid en bevordering van sociale cohesie bijdragen aan een stabiele maatschappij.

Bovendien hebben vakbonden invloed op beleidsvorming en innovatie, waardoor zij een belangrijke component blijven in de bredere economische structuur. Om deze redenen zijn vakbonden niet alleen essentieel voor de bescherming van werknemersrechten, maar ook voor de bevordering van duurzame economische groei. Het is duidelijk dat de samenwerking tussen vakbonden, werkgevers en overheden cruciaal is voor een welvarende en bloeiende economie.

Dus Vakbonden van Suriname, laat deze troef niet liggen. Als Surinaamse banken torenhoge winsten kunnen maken omdat ze gesubsidieerd worden moet u ook eisen dat u gesubsidieerd wordt op een constructieve manier.

Plaats een reactie

Trending